Cicle Gaudí a l’Alguer, edizione 2020 si terrà online

La pandemia non ferma il progetto di cooperazione culturale nel segno del cinema Cicle Gaudí a l’Alguer, che avrà un’edizione 2020 interamente online.

La pandemia non ferma il progetto di cooperazione culturale nel segno del cinema Cicle Gaudí a l’Alguer, che avrà un’edizione 2020 interamente online. Quattro appuntamenti imperdibili,
quattro film che hanno partecipato ai Premis Gaudí, il più importante premio cinematografico della Catalogna, saranno programmati tra novembre e dicembre sulla piattaforma onlinesardegna.umanitaria.it. Come le edizioni precedenti, il ciclo è stato reso possibile dalla partnership tra Società Umanitaria di Alghero, ente impegnato nella diffusione della cultura cinematografica e audiovisiva, Generalitat de Catalunya Delegació del Govern a Itàlia. Ofici de l’Alguer, Plataforma per la Llengua, ONG che promuove l’uso del catalano come strumento di coesione sociale e Acadèmia del Cinema Català, organizzatrice del Cicle Gaudí in Catalogna e dei Premis Gaudí. L’iniziativa infine gode del supporto di Generalitat de Catalunya – Departament de Cultura, Fundació SGAE, Regione Autonoma della Sardegna e della collaborazione di Antaviana.

I quattro film in programma, inediti in Italia, saranno presentati nella versione originale in catalano con sottotitoli in italiano realizzati per l’occasione. Resteranno visibili per tre giorni, gratuitamente (ma limitatamente a 300 accessi) sulla piattaforma onlinesardegna.umanitaria.it, una nuova piattaforma gestita da tre Centri di Servizi Culturali della Società Umanitaria in Sardegna. Si comincia con Pau, la força d’un silenci di Manuel Huerga, un film che racconta un momento della vita del grande musicista Pau Casals, che a metà degli anni Quaranta si trova in esilio volontario a Prada de Conflent e ha deciso di non suonare più in pubblico fino alla caduta della dittatura franchista. Sarà un suo giovane allievo francese a provare a convincerlo a tornare sul palcoscenico, per un concerto che sia un omaggio alla libertà. Il film sarà disponibile online dalle 16.00 del 27 novembre alle 16.00 del 30 novembre.

Il secondo film in programma, dal 4 al 7 dicembre, è Els dies que vindran, di Carlos Marqués-Marcet che racconta dettagliatamente la gravidanza di Vir e del suo compagno Lluís. Il film è la terza parte di una trilogia sul disamore e sui pericoli della convivenza. Si tratta di una storia di finzione sulla mancanza di comunicazione che il regista inserisce nel cuore di una coppia di attori che aspettano un bambino nella vita reale. Si prosegue, dall’11 al 14 dicembre, con El viatge de la Marta di Neus Ballús. Il film narra, in una forma vicina al documentario, del viaggio della diciassettenne Marta in un resort in Africa insieme a suo padre a suo fratello minore. Marta preferisce passare il tempo con i giovani che lavorano nell’hotel piuttosto che con la sua famiglia, e questo metterà a dura prova il rapporto con suo padre. Infine, dal 18 al 21 dicembre, verrà programmato Brava di Roser Aguilar. È la storia di Janine, che subisce un trauma dopo un’aggressione in metropolitana e decide di cercare la pace nel villaggio dove vive suo padre. Tutti i film prevedono una sorta di “contenuto speciale”, creato apposta per il ciclo: sarà possibile, dalla stessa piattaforma o dalle pagine social degli organizzatori, vedere un intervento di attori e autori.

———————————-

La pandemia no ferma lo projecte de cooperació cultural cinematogràfica del Cicle Gaudí a l’Alguer, que tenguerà una edició 2020 totalment en línia. Quatre apuntaments imperdibles, quatre pel·lícules que han participat ai Premis Gaudí, lo més important premi cinematogràfic de Catalunya, sigueran programats entre novembre i desembre a la plataforma en línia onlinesardegna.umanitaria.it. Com per les edicions precedents, lo cicle és estat realitzat gràcies a la col·laboració entre Società Umanitaria de l’Alguer, organització dedicada a la difusió de la cultura cinematogràfica i audiovisual, Generalitat de Catalunya Delegació del Govern a Itàlia. Ofici de l’Alguer, Plataforma per la Llengua, ONG que promou l’ús del català com a instrument de cohesió social, Acadèmia del Cinema Català, entitat organitzadora del Cicle Gaudí a Catalunya i dels Premis Gaudí. La iniciativa té també lo suport de Generalitat de Catalunya – Departament de Cultura, Fundació SGAE, Regió Autònoma de Sardenya i la col·laboració d’Antaviana  

Les quatre pel·lícules en programa, inèdites en Itàlia, sigueran presentades en versió original en català amb sotatítols en italià realitzats per la ocasió. Sigueran disponibles cada u per tres dies, gratuïtament (amb un número màxim de 300 accessos) a la plataforma onlinesardegna.umanitaria.it, un nou sistema gestit dels tres Centres de Servicis Culturals de la Società Umanitaria en Sardenya. S’escomença amb Pau, la força d’un silenci de Manuel Huerga, una pel·lícula que conta un moment de la vida del gran músicista Pau Casals, que a la meitat dels anys Quaranta se troba en exili voluntari a Prada de Conflent i ha decidit de no exhibir-se més en públic fins a la caiguda de la dictadura franquista. Siguerà un sou jove estudent francés a provar a convencir-lo a tornar a damunt del palco, per un concert que siguerà un homatge a la llibertat. Lo film siguerà disponible en línia de les hores 16.00 del 27 de novembre a les hores 16.00 del 30 de novembre.

Lo segon film en programa, del 4 al 7 de desembre, és Els dies que vindran, de Carlos Marqués- Marcet que conta de Vir i del sou company Lluís que esperen una criatura. La pel·lícula és la tercera part d’una trilogia sobre lo desamor i los perills de la vida ensieme. Se tracta d’una història de finció sobre la falta de comunicació que lo director insereix al cor d’una parella d’actors que esperen una criatura a la vida real. Se continua, de l’11 al 14 de desembre, amb El viatge de la Marta de Neus Ballús. Lo film parla, amb un estil símil al documentari, del viatge d’una minyona de desset anys, Marta, en un ressort en Àfrica, amb son pare i son germà petit. Marta prefereix passar lo temps amb els joves que treballen a l’hotel que no amb la sua família i aqueixa cosa posarà durament a la prova la sua relació amb el pare. En fi, del 18 al 21 de desembre, és en programa Brava de Roser Aguilar. És la història de Janine, que pateix un trauma després d’una agressió a la metropolitana i decidi de cercar la pau al país on viu son pare. Totes les pel·lícules són acompanyades d’un “contengut especial”, realitzat en ocasió del cicle: siguerà possible, de la mateixa plataforma o de les pàgines social dels organitzadors, veure un contribut dels actors i dels directors.

24 Novembre 2020