La Tercera Illa, antologia de poetes algueresos

En la prestigiosa Sala Caritat de la Biblioteca de Catalunya s’és celebrada, lo dia 9 de maig, la presentació de l’antologia de poetes algueresos, la Tercera Illa. Poesia catalana de l’Alguer 1945- 2013 (Saldonar 2013, 20 €) L’editor i també Director de l’Espai Llull a l’Alguer, Joan Elies Adell Pitarch, ha seleccionat casi 200 poesies d’autors que van des de Rafael Catardi a Franca Masu, passant per Rafael Caria, Antoni Arca i Rafael Sari, en aquella que vol ésser la primera antologia de la nostra poesia produïda entre 1945 i avui. Efectivament un llibre així era necessari, fins ara les antologies de poesia algueresa eren dedicades al segle XIX, i eren més uns assaigs de literatura i història que recollien també poemes d’autors locals (P. Scanu, Alghero e la Catalogna, Fossataro Cáller 1964, per posar un exemple). Amb aqueix volum, el representant de la Generalitat a l’Alguer porta la literatura de casa nostra dins d’aquella catalana.

En una sala pràcticament plena, a presentar lo treball és estada Laura Borràs – Directora de la Institució de les Lletres Catalanes, professora i ben coneixuda escriptora – que ha definit la nostra ciutat, amb les paraules de Frances Manunta, “la flor de Catalunya a Sardenya”. En lo seu discurs, la fascinant escriptora ha lloat la veu poètica de l’alguerès, que defineix una llengua amb un só antic, i ha parlat de la originalitat dels poetes de la Barceloneta de Sardenya respecte a los moviments literaris del seus temps. També, amb emoció, ha explicat com aqueixa antologia és un acte de reparació per los algueresos, sempre pocs presents en la literatura i cultura catalanes, a los quals ara se li ha restituït un poc del lloc que se mereixen.

A representar l’Alguer en l’acte hi era el poeta Antoni Coronzu. Membre del desaparegut Centre d’Estudis Algueresos, guanyador d’una bossa d’estudi l’any 1965 per passar uns temps a Barcelona, és un de los representants de la generació protagonista de la cultura de la nostra ciutat a los anys ’60-’70. Coronzu ha tancat l’acte, llegint algunes de les sues poesies i fent sonar la pronuncia algueresa dins de los locals de la Biblioteca de Catalunya.

L’antologia, com totes les iniciatives per promoure la nostra llengua i la nostra producció cultural en aqueix continent, pareix destinada a ésser un succés. Finalment ara los catalans no poden fugir, tenen lo millor de la poesia algueresa de los últims cinquanta anys a les mans, si lego diuen que no saben arrés de la nostra ciutat no tenen excuses. I ara que som a la Casa Gran de la literatura catalana, mosaltres algueresos ja no tenim excusa per voler entrar quan i com volem. I dient la nostra.

Marcel A. Farinelli és investigador de l’Institut Universitari d’Història Jaume Vicens Vives-Universitat Pompeu Fabra, membre del Grup de Recerca en Estats, Nacions i Sobiranies (GRENS) de la mateixa universitat, on actualment està realitzant un doctorat de recerca sobre les tensions nacionals a Sardenya. És autor d’un llibre sobre lo feixisme local (El feixisme a l’Alguer, Angle, Barcelona 2010) i d’alguns articles en revistes especialitzades

10 Maggio 2013