Giornate Algheresi a Palma di Maiorca

A Maiorca, una rassegna di eventi culturali dedicati alla città catalana di Sardegna

Il centro cultural Can Alcover di Palma ospiterà tra il 21 e il 30 di ottobre una rassegna di eventi culturali dedicati ad Alghero intitolata Palma i l’Alguer, ciutats agermanades, organizzati dall’Obra Cultural Balear in collaborazione con il Comune di Palma e la Plataforma per la Llengua. L’iniziativa ha l’obiettivo di far conoscere Alghero, omaggiando il suo gemellaggio con Palma, siglato nel 1988. Ieri, giovedì 21 ottobre alle 19.00, sono iniziate le attività con l’inaugurazione della mostra fotografica composta da 30 opere del fotografo barcellonese Joan Mayoral, intitolata L’Alguer que ens inspira. Mayoral, che frequenta Alghero dal 1980, vanta un vasto archivio personale di immagini del territorio che testimoniano la sua evoluzione nel tempo. Si terranno inoltre due conferenze, a cominciare dalla prima, intitolata La llengua catalana a l’Alguer: història i característiques, a cura del professore di Filologia Catalana dell’Università delle Isole Baleari Jaume Corbera, che si terrà martedì 26 ottobre alle 19.00. Corbera ha svolto studi specifici di dialettologia a partire dagli anni ’80 e ha all’attivo diverse pubblicazioni, tra le quali ricordiamo Caracterització del lèxic alguerés, studio premiato con il Premi Josep Sanna dell’Escola de alguerés nel 1995 e pubblicato nel 2000.

Venerdì 29 alle 19.00, si terrà la conferenza Situació actual i perspectives del català a l’Alguer con interventi della delegata di Plataforma per la Llengua ad Alghero, Irene Coghene e l’ex-sindaco di
Alghero e direttore dell’Obra Cultural de l’Alguer, Carlo Sechi. A seguire, alle 20.00 avrà luogo la proiezione del documentario L’Alguer, un pentagrama com un carrer, prodotto da Plataforma per la Llengua e diretto dal giornalista Roger Cassany, che sarà presente in sala. Il titolo del documentario è ripreso da una frase della canzone L’orquestra de la Pedrera, composta dal maestro Franco Cano, che fa parte del libro-cd Mans Manetes. l’Alguer: paraules, cançons i veus de minyons.

‘La musica può salvare una lingua?’, questo l’interrogativo che si pone il documentario, dal momento che ad Alghero, negli ultimi 50 anni, la catena di trasmissione del catalano dai genitori ai figli si è interrotta drasticamente e oggi, quando la lingua è sul punto di scomparire dall’ambito sociale, solo le canzoni popolari riescono a tenerla in vita. A conclusione del ciclo di eventi si terrà il concerto di Claudio Gabriel Sanna & Rall Grup intitolato La cançó catalana a l’Alguer, risultato di un lavoro di studio e recupero della tradizione che il cantautore algherese porta avanti dal 1981. Un viaggio musicale che ci racconta l’evoluzione della musica in catalano di Alghero nei secoli, a partire dal 1400 sino ad oggi, arricchito da passaggi e approfondimenti con riferimenti storici, linguistici e sociali della città catalana d’Italia. Il repertorio include ballate medievali di origine catalana in versione algherese, canzoni popolari e poesie dell’800 e del ‘900 musicate da autori algheresi, canzoni di cantautori locali, d’amore e di taverna. Claudio Gabriel Sanna (voce e chitarra) sarà accompagnato da Meritxell Gené (voce e chitarra), Dario Pinna (violino) e Josep Cols (piano e fisarmonica).

————————-

Lo centre cultural Can Alcover de Palma acollirà entre lo 21 i lo 30 d’octubre un cicle d’activitats dedicades a l’Alguer intitulat Palma i l’Alguer, ciutats agermanades, organitzades de l’Obra Cultural Balear en col·laboració amb l’Ajuntament de Palma i Plataforma per la Llengua. La iniciativa vol fer conèixer la ciutat també en homatge al sou agermanament amb Palma, firmat al 1988. Ahir, dijous 21 d’octubre a les 7 de la tarda, se són obertes les activitats amb la inauguració de la mostra fotogràfica composta de 30 fotografies del fotògraf barceloní Joan Mayoral, L’Alguer que ens inspira. Mayoral, que freqüenta la ciutat del 1980, vanta un ampli arxiu personal que testimonia com lo territori és canviat durant el temps.

A més, tengueran lloc també dues conferències; escomençant amb La llengua catalana a l’Alguer: història i característiques, a càrrec del professor de Filologia Catalana de la Universitat de les Illes Balears, Jaume Corbera, prevista per dimarts 26 d’octubre a les 7 de la tarda. Corbera ha fet estudis específics de dialectologia a partir dels anys ‘80 i té a l’actiu diverses publicacions, entre les quals recordem Caracterització del lèxic alguerés, estudi premiat amb el Premi Josep Sanna de l’Escola d’Alguerés a l’any 1995 i publicat al 2000. Divendres 29 a les 7 de la tarda, la segona conferència, Situació actual i perspectives del català a l’Alguer, amb la delegada de la Plataforma per la Llengua a l’Alguer, Irene Coghene i l’ex-síndic de l’Alguer i director de l’Obra Cultural de l’Alguer, Carlo Sechi. A continuació, a les 8 de la tarda, és en programa la projecció del documentari L’Alguer, un pentagrama com un carrer, produït de la Plataforma per la Llengua i dirigit del jornalista Roger Cassany, que siguerà present en sala.

Lo títol pren vida d’una frase de la cançó L’orquestra de la Pedrera, escrita del mestre Franco Cano, que fa part del llibre-disc Mans Manetes. l’Alguer: paraules, cançons i veus de minyons. ‘Pot la música salvar una llengua?’, aquesta és la pregunta a la base del documentari, ja que a l’Alguer, als últims 50 anys, la cadena de transmissió del català parlat dels genitors als fills s’és interrumpida dràsticament i avui, a prop de diventar una llengua morta en l’àmbit social, solament les cançons populars la poden mantenir viva. A conclusió del cicle, tenguerà lloc lo concert de Claudio Gabriel Sanna & Rall Grup intitulat La cançó catalana a l’Alguer, resultat d’un treball d’estudi i recuperació de la tradició, que lo cantautor alguerés ha portat endavant del 1981.

Un viatge musical que mos conta la evolució de la música en català de l’Alguer, a través del sèculs, del 1400 fins a avui, enriquint los passatges amb referències a la història, la llengua i la situació social de la ciutat catalana d’Itàlia. Lo repertori conté balades de l’edat mitjana de origen catalana en la versió algueresa, cançons populars i poesies del ‘800 i ‘900 musicades de autors algueresos, cançons de cantautors actuals, d’amor i de taverna. Claudio Gabriel Sanna (veu i guitarra) siguerà acompanyat de Meritxell Gené (veu i guitarra), Dario Pinna (violí) i Josep Cols (piano i acordió).

22 Ottobre 2021