Al via un nuovo progetto sulla valorizzazione della musica tradizionale algherese

La finalità principale è la diffusione canzoni tradizionali algheresi tra gli studenti di Alghero

La Plataforma per la llengua, organizzazione non governativa che lavora per promuovere la lingua catalana come strumento di coesione sociale, sta curando un progetto con lo scopo di recuperare le
canzoni tradizionali algheresi. La finalità principale è la diffusione di questi saperi tra gli studenti di Alghero, città dove da diversi anni conta su una sede territoriale. Nel mese di gennaio gli studenti, a partire dai 3 anni all’ultimo anno delle scuole superiori, riceveranno gratuitamente il libro-disco Mans Manetes. L’Alguer: Paraules, cançons i veus de minyons. Almeno una copia del materiale entrerà in ogni casa, portando in ogni famiglia la musica tradizionale e la lingua catalana di Alghero. Sarà presente anche in tutte le scuole: lo stesso materiale bilingüe sarà distribuito a tutti i docenti. Il progetto ha una forte valenza culturale, linguistica, pedagogica e di promozione della città, ampliando la conoscenza della varietà algherese, nel resto dei territori di lingua catalana, dove la Plataforma per la llengua opera. Il prodotto, che sarà distribuito gratuitamente a studenti e insegnati, si può già acquistare on-line, sul sito dell’associazione https://www.plataforma-llengua.cat/col-labora/donatius-mans-manetes/, contribuendo alla realizzazione del progetto, che oltre al libro-disco, prevede la presentazione con diversi concerti dal vivo.

La produzione artistica, sia del disco, sia dello spettacolo, è a cura dei catalani Marc Serrats (Xerramequ) e Raph Dumas, con il musicista algherese Claudio Gabriel Sanna. Le canzoni del libro-disco sono cantate da un coro formato da ragazzini algheresi e da una serie di artisti provenienti dai territori del dominio linguistico catalano, come Joan Garriga, Arnau Caparó, Pau Elias (Aquafonia), Neus Berenguer, Mireia Vives i Borja Penalba, Xarli Oliver, Carles Sanjosé, Meritxell Gené, Pot Petit, Guillem Roma, Carles Belda i Pau Alabajos, oltre agli algheresi Àngel Maresca Lo Barber e Danilo Lutzoni, cantante del gruppo I Pirati.

Il risultato è il meglio della tradizione della canzone mediterranea unito a delle basi elettroniche moderne e di rottura. Lo spettacolo, pensato per tutta la famiglia, non lascerà nessuno indiferrente. Durante i 90 minuti di concerto, grandi e piccoli potranno godere delle canzoni del cd dal vivo. La presentazione ad Alghero è fissata per il 20 gennaio al Teatro Civico, con due spettacoli: alle ore 18:00 e alle ore 20:00. I biglietti gratuiti si potranno ritirare presso l’Ufficio Informazioni Turistiche dal 15 al 19 gennaio dalle 16:00 alle 19:00. Sabato 20 gennaio, un’ora prima degli spettacoli presso il Teatro Civico. Il progetto vanta del patrocinio del Comune di Alghero e della Fondazione Meta e fa parte del calendario del Cap d’any e #Mésqueunmes. A Tarragona, città gemellata con Alghero, sarà presentato in anteprima il 23 dicembre al Teatre El Magatzem, mentre sarà un appuntamento del Festival Barnasants il concerto del 23 marzo a Barcellona.

—————————————————

La Plataforma per la llengua, organització no governativa que treballa per promoure la llengua catalana com a instrument de cohesió social, està curant un projecte amb la finalitat de recuperar les cançons tradicionals alguereses. La finalitat principal és la difusió d’aqueixos sabers entre els estudents de l’Alguer, ciutat on compta d’una sèu territorial ja de diversos anys. Durant lo mes de gener, los estudents, dels 3 anys fins a l’últim any de les escoles superiors reciviran gratuïtament lo llibre-disc Mans Manetes. L’Alguer: Paraules, cançons i veus de minyons. Almanco una còpia del material entrarà en cada casa, portant en cada família la música tradicional i la llengua catalana de l’Alguer. Siguerà present en totes les escoles: lo mateix material bilingüe siguerà distribuït a tots los docents. Lo projecte té un fort valor cultural, lingüístic, pedagògic i de promoció de la ciutat, ampliant la coneixença de la varietat algueresa en los altros territoris de llengua catalana, on la Plataforma per la llengua obra. Lo producte, que siguerà distribuït gratuïtament a estudent i ensenyants, se pot ja comprar on-line a la web de l’associació https://www.plataforma-llengua.cat/col-labora/donatius-mans-manetes/, contribuint a la realització del projecte, que endemés del llibre disc, preveu la presentació amb diversos concerts en viu. La producció artística, tant del disc com de l’espectacle, és a cura dels catalans Marc Serrats (Xerramequ) i Raph Dumas, amb el músic alguerès Claudio Gabriel Sanna. Les cançons del llibre-disc són cantades d’una coral formada de minyons algueresos i de diversos artistes de tot el domini lingüístic català, com Joan Garriga, Arnau Caparó, Pau Elias (Aquafonia), Neus Berenguer, Mireia Vives i Borja Penalba, Xarli Oliver, Carles Sanjosé, Meritxell Gené, Pot Petit, Guillem Roma, Carles Belda i Pau Alabajos, a més dels algueresos Àngel Maresca Lo Barber i Danilo Lutzoni, cantant del grup I Pirati. El resultat és lo millor de la tradició de la cançó mediterrània amb les bases electròniques més modernes i trencadores. L’espectacle, pensat per a tota la família, no deixarà ningú indiferent. Durant 90 minuts petits i grans podran gosar de les cançons d’aquest disc en viu. La presentació a l’Alguer és fixada pel 20 de gener al Teatre Cívic, amb dos espectacles: a les hores 18:00 i a les hores 20:00. Los bitllets gratuïts se pogueran prendre a l’Ofici Informacions Turístiques del 15 al 19 del gener de les 16:00 a les hores 19:00. Dissabte 20 de gener, una hora primer dels espectacles al Teatre Cívic. Lo projecte té el patrocini del Municipi de l’Alguer i de la Fundació Meta i fa part del calendari del Cap d’any i #Mésqueunmes. A Tarragona, ciutat agermanada amb l’Alguer, siguerà presentat el 23 de nadal al Teatre El Magatzem, mentres siguerà un apuntament del Festival Barnasants lo concert del 23 de març a Barcelona.

21 Dicembre 2017